ASKO AVONIUS -PALKINTO

Asko Avonius -palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Palkituksi voi tulla suomalainen henkilö tai ryhmä, jonka tekemä suunnittelu-, tutkimus- tai kehitystyö sekä näiden tuloksena syntynyt teos tai ehdotus poikkeuksellisen ansiokkaalla tavalla edistää säätiön säädekirjassa mainittua tarkoitusta.

Asko Avonius -palkinto on 20 000 euroa ja sen ovat saaneet vuonna 1997 Fiskars Osuuskunta, 2000 muotoilija Markku Kosonen, 2003 arkkitehti Timo Vornala, 2006 sisustusarkkitehdit Yrjö Viherheimo ja Simo Heikkilä, 2009 muotoilija Ilkka Supanen, 2012 arkkitehdit Hollmén, Reuter ja Sandman, 2015 sisustusarkkitehti Samuli Naamanka sekä 2018 arkkitehti Pihla Meskanen ja 2022 muotoilija Olavi Lindén.

2022 OLAVI LINDÉN

Fiskars Oyj:n pitkäaikaisena päämuotoilijana Olavi Lindén suunnitteli merkittävän määrän edelleen valmistuksessa ja käytössä olevia työkaluja.

Hän on erittäin innovatiivinen ja käyttäjälähtöinen muotoilija, jonka monipuolinen tuotanto on vahvasti vaikuttanut suomalaiseen ja kansainväliseen teolliseen muotoiluun.

2018 PIHLA MESKANEN

Arkkitehti Pihla Meskanen on aktiivinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen kehittäjä ja edistänyt myös kansainvälisesti arkkitehtonista ajattelua. Meskanen tekee merkittävää työtä suvaitsevassa, kannustavassa ja kokonaisvaltaisessa arkkitehtuurikasvatuksessa, joka herättää lasten ja nuorten kiinnostusta rakennettua ympäristöä kohtaan, ja antaa nuorille välineitä vaikuttaa tulevaisuuden ympäristöön ja päätöksentekoon.

Pihla Meskanen toimii Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtorina. Hän perustanut myös Arkki International Oy:n, joka vie suomalaista arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusosaamista ulkomaille.

2015 SAMULI NAAMANKA

Samuli Naamanka (s. 1969) tunnetaan monipuolisena muotoilijana, jonka töissä yhdistyvät harkittu muotokieli ja teknisesti uutta luovat ratkaisut. Naamanka on erikoistunut tuote- ja sisustussuunnittelun lisäksi ympäristösuunnitteluun. Naamankalla on uraa uurtavia tuloksia aina graafisen betonin patentoiduista valmistusmenetelmistä valaisimiin ja arkkitehtuuriprojekteista biohajoaviin tuoleihin. Teknisten innovaatioiden luova hyödyntäminen yhdistyneenä harkittuun muotokieleen on vakiinnuttanut Samuli Naamankalle arvostetun aseman muotoilijana myös kansainvälisesti.

2012 HOLLMEN, REUTER, SANDMAN

Arkkitehdit Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1996. Heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa oli Naistentalo Senegalin Rufisqueen (2001). Ryhmän työtapaa leimaa vahva suhde materiaaleihin, paikallisuuden korostaminen ja usko arkkitehtuurin mahdollisuuksiin ihmisten elinympäristön parantamisessa. Arkkitehtiryhmä vakuuttaa laadukkaan ja kulttuuriympäristöönsä soveltuvan suunnittelutyön olevan olennainen tekijä muutoksessa. Suunnittelutyön lisäksi Hollmén, Reuter ja Sandman myös luennoivat ja toimivat opettajina Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella. He ovat saaneet töistään useita palkintoja, ja niitä on esitelty laajasti kotimaisilla ja kansainvälisillä foorumeilla.

2009 Muotoilija Ilkka Suppanen

llkka Suppanen (s. 1968) on maailman tunnetuimpia suomalaisia nykysuunnittelijoita. Hän opiskeli arkkitehtuuria Helsingin teknillisessä korkeakoulussa ja sisustus- ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Vuonna 1995 hän perusti Studio Suppasen Helsinkiin. Hänen töitään on ollut esillä mm. Venetsian biennaalissa ja New Yorkin Museum of Modern Artissa. Suppanen on saanut useita kansainvälisiä palkintoja.

 

2006 SIMO HEIKKILÄ

Simo Heikkilä (s.1943) on suomalainen sisustusarkkitehti, joka aloitti uransa suunnittelemalla Marimekon myymälöitä ja näyttelyitä, mutta perusti oman studionsa jo 1971. Vuonna 2003 Simo Heikkilä sai pro finlandia -mitalin. Vuonna 2011 Heikkilälle myönnettiin Kaj Franck -muotoilupalkinto. Heikkilä on myös toiminut mm. Aalto-yliopiston Puustudion johtajana.

2006 YRJÖ WIHERHEIMO

Yrjö Wiherheimo (s. 1941) on arkkitehti ja muotoilija. Hän on toiminut pitkään Viveroyrityksen pääsuunnittelijana ja luovana johtajana. Yrjö Wiherheimo on työskennellyt monille tunnetuille yrityksillä ja hänen töitään kuuluu useiden merkittävien museoiden, kuten Victoria ja Albert -museon sekä Chicagon Athenaeumin, kokoelmiin.

2003 TIMO VORMALA

Timo Vormala (s. 1942) on suomalainen arkkitehti. Hän perusti arkkitehtitoimiston vuonna 1973 yhdessä Kristian Gullichsenin ja Erkki Kairamon kanssa. Suunnittelukohteisiin kuuluu lukuisia asuinrakennuksia, tuotantolaitoksia, julkisia rakennuksia ja tutkimuslaitoksia Suomessa, pääosin pääkaupunkiseudulla. Toimisto on voittanut 27 ensimmäistä sijaa ja kahdeksan muuta palkintosijaa kutsu- ja yleisissä kilpailuissa.

2000 MARKKU KOSONEN

Markku Kosonen (1945 – 2010) oli suomalainen sisustusarkkitehti, puuseppä ja muotoilija. Hän käytti monia kotimaisia puulajeja oivaltavasti ja näistä ovat esimerkkeinä mm. pajukori, jossa pajunoksissa on pajunkissat jäljellä sekä saunakuutio, joka kehittyi myöhemmin edustussaunaksi. Kosonen asui ja työskenteli Fiskarissa. Kosonen sai kuvataiteen valtionpalkinnon 1981 ja Pro Finlandia -mitalin 2005.

1997 FISKARS OSUUSKUNTA FISKARS COOPERATIVE

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma on ainutlaatuinen yhteisö, jonka jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin Ruukissa Raaseporissa. Osuuskunta on perustettu vuonna 1996 ja siihen kuuluu nykyään 110 jäsentä, jotka edustavat kymmeniä erilaisia käsityön, muotoilun ja taiteen aloja. Osuuskunnan näkyvin toimintamuoto on näyttelyiden järjestäminen, jonka myötä Fiskarsin ruukki on vakiinnuttanut asemansa korkealaatuisen suomalaisen käsi- ja taideteollisuuden esittelypaikkana.