Koteihin innovaatioita etsivän Home Revisited –suunnittelukilpailun finalistit julki

Kymmenen työtä kilpailee voitosta Home Revisited –suunnittelukilpailussa. Askon Säätiön 50-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä kilpailu etsii ratkaisuja kodin tulevaisuuteen.

Home Revisited-kilpailun kymmenen finalistia on nyt julkistettu. Askon Säätiön 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävä kansainvälinen kilpailu etsii ratkaisuja kodin tulevaisuuteen.

Kyseessä on suomalaisen muotoilun yksi suurimmista palkinnoista, jonka pääpalkinto on 30 000 euroa, toinen sija 15 000 euroa ja kolmas 10 000 euroa. Lisäksi kaikki finalistit on palkittu 2 000 eurolla.

Finalistityöt tarjoavat ratkaisuja muun muassa tavaroiden vaihtamiseen, teknologiasta irrottautumiseen ja veden säästämiseen. Ehdotuksia ovat muun muassa älykäs ikkuna, hätäpakkaus kotinsa menettäneille ja valoa tuova sälekaihdin.

“Koska kodin käsite on muuttunut, myös tarpeet ovat uudenlaisia. Kilpailu tuikin monipuolisesti esiin, mitkä asiat koetaan tärkeinä”, sanoo juryn puheenjohtaja, professori Hannu Kähönen. Kähönen on edistänyt suomalaista muotoilua koko uransa ajan ja kuratoinut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

“Työt näyttävät, että koti ei enää rajoitu perinteisesti neljän seinän sisälle, vaan kytkeytyy muun muassa ympäristöön, yhteisöllisyyteen ja ravinnon tuottamiseen. Toivonkin, että kilpailuun osallistuneet suunnittelijat löytävät toteutuskanavan ehdotuksilleen”, Kähönen sanoo.

Kilpailuun jätettiin 152 ehdotusta ympäri maailman ja tammikuussa finaaliin valittiin kymmenen työtä. Kilpailijat hioivat ehdotustaan kevään aikana ja jättivät jatkokehitetyn version kesäkuun alussa. Työt on arvosteltu koko kilpailun ajan nimettöminä, mutta nyt finalistien nimet ja työt ovat kaikkien nähtävillä.

Palkintolautakunta kiinnitti valinnoissaan huomiota töiden innovatiivisuuteen, tarkoituksenmukaisuuteen sekä kaupalliseen ja teolliseen toteutuskelpoisuuteen sekä muotoilun laatuun.

Voittajat julkistetaan 6.9. ja finalistitöistä järjestetään näyttely Helsinki Design Weekillä 7.-17.9.2017 Iittala & Arabia Design Centressä. Näyttely on auki 22.10. saakka.

Kansainvälisessä juryssa on viisi kokenutta tuomaria: teollinen muotoilija ja professori Hannu Kähönen, arkkitehti Helena Sandman, design-alan strategiakonsultti Jane Withers, professori ja arkkitehti Pentti Kareoja sekä professori Eric C. Yim.

« Palaa alkuun