« Palaa alkuun

WCless’ Grand Prize 30,000€

WCless’ tekee vessasta väliaikaisesti vedettömän. Kymmenestä vessassa käynnistä kahdeksan on virtsaamista. Laitetta käytettäessä ei virtsaamisen jälkeen tarvitse vetää vessaa lainkaan. Näin säästyy puhdasta vettä ja jätevettä muodostuu vähemmän. Jäteveden säilömiselle eikä puhdistamiselle ole tarvetta. WCless’ on sekä ekologinen että ekonominen laite.

Kilpailulautakunnan perusteet valinnalle

”WCless’ ratkaisee hyvin konkreettisen ongelman ja tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen uutta teknologiaa ja high– ja low-techiä yhdistämällä. Menetelmällä on suuri arvo kotitalouksille, koska vedenkulutus on todellinen ongelma monilla alueilla. Teollista ja rakennesuunnittelua yhdistävä konsepti on tarkkaan mietitty ja helppo sekä taloudellinen toteuttaa olemassa oleviin vessoihin. Lisäksi on hienoa, että tiimi ja suunnittelijat pystyivät osoittamaan tuotteen tehon aiemmin luotua tekniikkaa hyödyntämällä.”


Mika Priha

Mika Priha on teollinen muotoilija, joka panostaa tällä hetkellä omaan muotoilutoimistoonsa Mika Priha Designiin. Prihan suunnittelemia tuotteita on kotimaan lisäksi esitelty näyttelyissä muun muassa Milanossa, Pariisissa, Firenzessä ja Malmössä. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä muotoilupalkintoja ja tunnustuksia kuten Red Dot Design Award, Good Design Award, Nomination to German Design Award, Fennia Prize, Forma Finlandia.

Konseptikuvaus

Laite, jolla voi muuntaa kodin vesivessan väliaikaisesti vedettömäksi. Puhtaan juomaveden puute on yksi suurimmista tulevaisuuden haasteistamme. Vesivessat kuluttavat paljon huuhteluvettä. Vesi on resurssi, jota pitää säästää. Noin 80 % vessakäynneistä on virtsaamista. Jos vessaa ei vedetä jokaisen pissalla käynnin jälkeen, säästyy 70 % huuhteluvedestä. Jokainen säästetty vesikuutio tarkoittaa vähintään 175 grammaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Tämä keksintö koostuu kolmesta osasta: laite, työkalu ja säiliö.

Laitteessa on silikonikumisovitin, jonka muodostama pinta sulkee hajut alleen. Laitteen muoto sopii lähes kaikkiin markkinoilla oleviin WC-istuimiin. Tarvittaessa sitä on helppo muokata leikkaamalla. Ulkoreuna muodostaa hajulukon WC-istuimen sisäpintaa vasten.

Työkalun avulla laite on helppoa ja hygieenistä nostaa WC:stä säiliöön. Laitetta pidetään säiliössä, kun se ei ole käytössä, ja siellä se pysyy hygieenisenä ja puhtaana. Työkalua on yhtä helppoa käyttää kuin vessaharjaa.

Tämä keksintö ei kilpaile vedettömien WC-ratkaisujen kanssa. Sen tarkoitus on tehdä jo käytössä olevista vesivessoista entistä ympäristöystävällisempiä säästämällä vettä. Tavallisen kotivessan voi helposti ja edullisesti ilman remonttia muuntaa väliaikaisesti vedettömäksi.

Tämä on näppärä ratkaisu myös silloin, kun kotitaloa ei ole liitetty yleiseen viemäriverkostoon, vaan jätevedet menevät omaan säiliöön. Laitteen avulla säästyy myös paljon rahaa, koska jätesäiliötä ei tarvitse tyhjentää niin usein.

Materiaalikumppanit: Novosan Oy, Bestdan Oy, Consmet Oy, Materflow Oy, Jeppe Tuomainen / Jepulis Oy, Klaus K Hotel, Villeroy & Boch Gustavsberg Oy


« Palaa alkuun