« Palaa alkuun

Lakea

Lakea on puinen pöytä, jonka tasopinta on kosketusnäyttö. Periaatteessa Lakea on suuri kosketusnäytöllinen tietokone. Kosketusnäyttö on tehty ohuesta läpikuultavasta hopealanka-nanomateriaalista, jota käytetään tällä hetkellä mobiililaitteissa. Lakean tasokorkeutta voi säätää sähköisesti.


Kasper Tammela

Kasper Tammela (s. 1979) on kolmen pienen lapsen ylpeä isä, 200 vuotta vanhan puutalon remontoija sekä pienen suunnittelutoimiston Solmun toinen perustajajäsen. Hän toimii sisustusarkkitehtina ja muotoilijana moninaisissa suunnitteluprojekteissa. Tammela on valmistunut kalustemuotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2005.

Konseptikuvaus

Maailma on ylikansoittunut, ja elintilamme on pieni ja rajallinen. Tulevaisuudessa kodit käyvät yhä pienemmiksi. Meidän on pakko luoda lisää elintilaa. Muuntamalla jokapäiväisen esineen uudeksi monitoimivälineeksi saadaan lisää elintilaa.

Lakea on monitoimipöytä, johon on saumattomasti yhdistetty kosketusnäyttöpinta. Oikeastaan pöytä on iso yleistietokone. Puu materiaalina antaa Lakealle lämpimän ja helposti lähestyttävän ilmeen.

Ohut kosketusnäyttö on valmistettu nanoteknisestä ClearOhm® -hopeapinnoitteesta. Se on kevyempi, ohuempi, kestävämpi ja kustannustehokkaampi kuin perinteiset lasipinnat. Materiaali on jo kaupallisessa käytössä älypuhelimissa ja yleistietokoneissa.

Läpinäkyvän kalvon pintavastus on vain 30 ohmia neliömetrillä, mitä suurilta kosketusnäytöiltä vaaditaankin. Materiaali on joustava, taipuisa ja kestävä, joten näyttöä voi taivuttaa ja sen voi taittaa.

Kaikki Lakean käyttämä tekniikka ja komponentit ovat saatavilla markkinoilla. Lakea-pöydän käyttöliittymää ja ohjelmistoa pitää kuitenkin vielä kehittää, ennen kuin sitä voi alkaa valmistaa kaupallisille markkinoille.

Lisätietoja:

1. Pöydän korkeuden voi säätää sähköisesti työergonomiaan sopivaksi.

2. Kosketusnäytön pinta on läpinäkyvä, kun virta ei ole päällä.

3. Kosketusnäytön keskiosan voi nostaa, jotta sitä on mukavampi katsoa. Sähköpistokkeet sijaitsevat piilossa keskiosan alla.

4. Pöydän alaosa on tuulettuva, jottei laite kuumene liikaa.

5. Hifikaiuttimet on integroitu puiseen pöytätasoon.

Materiaalit: 3 mm:n akryylituloste, Pixmill Group Oy; puuosat, Upwood Design Oy / Harri Talvio.


« Palaa alkuun