« Palaa alkuun

Cubiculum Golden Prize 15,000€

Cubiculum on ajaton, aistillinen ja intiimi lepopaikka uuden sukupolven työntekijöille, matkaajille ja asukkaille. Cubiculum tarjoaa syvällisen kauneuden ja harmonian kokemuksen roomalaisen domuksen innoittamana. Luonnolliset materiaalit ja teknologiasta vapaa ympäristö ovat olennaisia rauhan kokemukselle.

Kilpailulautakunnan perusteet valinnalle

”Konsepti tarjoaa holistisen näkökulman sekä mukavan tunnelman ja tilan kehittäminen toisen tilan sisälle on mielenkiintoinen aihe. Suunnittelu on kaunis ja materiaaleja ja yksityiskohdat tarkkaan harkittuja. Ajatus yksityisyydestä ja lepoa antavasta ”turvatilasta” on ajankohtainen.”


Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi

Kristiina Kuusiluoma ja Martino De Rossi perustivat yhdessä Collaboratorion eli suomalais-italialaisen Helsingissä toimivan arkkitehtitoimiston. He ovat vuodesta 2016 olleet mukana monissa erilaisissa hankkeissa remonteista ja sisustuksista tilakonsepteihin ja varhaiskasvatukseen. Parivaljakkoa innostaa historia ja ihmiskunnan tila, joka kehittyy kovin hitaasti tekniikan kehitykseen verrattuna. Heidän unelmansa on kehittää joustavia yhteisasumistiloja nykyaikaiseen kaupunkiympäristöön.

Konseptikuvaus

Etsimme juuri nyt uusia tilaisuuksia ja seikkailuja entistä monimuotoisemmasta, liikkuvammasta ja teknisavusteisemmasta elämäntavasta. Toisaalta tunnemme olomme juurettomiksi ja eksyneiksi ja haemme ihmiskontakteja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samaan aikaan meidän pitää muistaa, että asumme jo yhteisessä ympäristössä eli jakamallamme maapallolla. Meidän pitää alkaa jakaa myös kotejamme uudella tavalla ottaen huomioon väestön ikääntyminen, syrjäytyminen ja juurettomuus.

Uudet yhteisasumisen ja yhdessä työskentelyn sekä luomisen muodot palvelevat näitä tarpeita, sekä käytännön (kustannusten, omituksen ja ylläpidon vähentäminen) että sosiaalisesta näkökulmasta (yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunne). Niin työhön kuin elämiseenkin tarkoitetut sosiaaliset tilat ovat usein virkeitä ja eloisia ja tarjoavat hakemaamme rytmiä elämään. Samaan aikaan janoamme taukoa ja yksityisyyttä.

Tämä sosiaalisen elämän ja yksityisen rauhan tarpeen paradoksi muodostaa Cubiculum-konseptin ytimen. Maailmassa oleminen tarkoittaa yhteyden luomista kulloiseenkin olinpaikkaan.

Matkatyöläisten, suunnittelijoiden, taiteilijoiden ja seikkailijoiden uusi sukupolvi siirtyy kaupungista toiseen ympäri maapalloa seuraten uusia projekteja, ideoita ja tilaisuuksia. Tämä elämäntapa liittyy omistajuuden kyseenalaistamisen ideaan (tai ideaaliin) jakamistalouden ja sosiaalisten suhteiden, kuten yhteisasumisen ja yhdessä työskentelyn, kautta. Cubiculum on tarkoitettu edistyksellisille toimistoille ja toimijoille, jotka ovat halukkaita investoimaan työntekijöidensä ja/tai käyttäjiensä hyvinvointiin. He tunnistavat myös päiväsaikaisen luonnollisen levon merkityksen ja ihmisen tarpeen vetäytyä omiin oloihinsa.

Cubiculum tarjoaa mahdollisuuden luonnolliseen lepoon ja kauneuden ja harmonia syvälliseen aistimiseen. Luonnolliset, absorboivat ja hengittävät materiaalit ja teknologiavapaa ympäristö ovat olennaisia vuosisatoja kaivatun ”rauhallisen sataman” kokemukselle. Mitat, mittasuhteet ja geometria liittyvät kaikki ihmiskehoon ja pohjautuvat antiikin Rooman makuuhuoneeseen.

Cubiculumia voi käyttää päivä- tai yöaikaan, mutta sen ainoa käyttötarkoitus on lepo. Se on paikka, jossa ei tarvitse olla tehokas. Sitä voi käyttää ajatteluun, mietiskelyyn, lukemiseen ja ajatusten muistiin kirjoittamiseen. Se on paikka, jossa ei tarvitse tehdä mitään.

Cubiculumin voi sijoittaa paikkaan, jossa ei ole ikkunaa. Ihannetapauksessa Cubiculumista näkee rakennuksen ulkopuolelle. Sen neljä sivua ovat kaikki vaakasuunnassa omalla painollaan liukuvia paneeleita. Seinäpaneeleita ja katon sälekaihtimia voi siirtää käsin.

Cubiculumissa ei ole sähköä. Lukulamppuna voi käyttää kannettavaa ja ladattavaa led-lyhtyä, joka muistuttaa roomalaisesta savesta valmistetusta öljylampusta ja jota voi pitää sängyn vieressä.

 

Yhteistyössä:

Ola Kukkasniemi, Wooden Oy: puuseppä

Jyrki Eklund, Tuusulan Paja: metalliseppä, vastapaino systeemi

Paul Lynch, Natural Building Company Oy: saviliukupaneelit

 

Erityiskiitokset:

Milla Kokko, konseptin kehitys

Laura Nissin, Ph.D, antiikin unen tutkija

Pälvi Rantala, Outi Rantala, Tarja Salmela, Lapin Yliopisto: unitutkimus


« Palaa alkuun