Widgets - Home
  • Naamanka
  • HRS
  • Suppanen
  • Heikkila
  • Wiherheimo
  • Vormala
  • Kosonen
  • Fiskars
SAMULI NAAMANKA
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
SAMULI NAAMANKA 2015

Samuli Naamanka (s. 1969) tunnetaan monipuolisena muotoilijana, jonka töissä yhdistyvät harkittu muotokieli ja teknisesti uutta luovat ratkaisut. Naamanka on erikoistunut tuote- ja sisustussuunnittelun lisäksi

ympäristösuunnitteluun. Naamangalla on uraa uurtavia tuloksia aina graafisen betonin patentoiduista valmistusmenetelmistä valaisimiin ja arkkitehtuuriprojekteista biohajoaviin tuoleihin. Teknisten innovaatioiden luova

hyödyntäminen yhdistyneenä harkittuun muotokieleen on vakiinnuttanut Naamangalle arvostetun aseman muotoilijana myös kansainvälisesti.

HOLLMÉN, REUTER, SANDMAN
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
Hollmén, Reuter, Sandman
Arkkitehdit 2012

Arkkitehdit Saija Hollmén (s.1970), Jenni Reuter (s.1972) ja Helena Sandman (s.1972) ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1996. Heidän ensimmäinen yhteinen projektinsa oli Naistentalo Senegalin Rufisqueen (2001). Ryhmän työtapaa leimaa vahva suhde materiaaleihin, paikallisuuden korostaminen ja usko arkkitehtuurin mahdollisuuksiin ihmisten elinympäristön parantamisessa. Kulttuurisen merkityksellisyyden lisäksi työryhmä keskittyy luomaan ekologisesti ja esteettisesti kestävää arkkitehtuuria. Uusiutuvien energiamuotojen käyttö, kierrätys, paikalliset materiaalit ja paikallisen osaamisen hyödyntäminen sekä vastavuoroinen oppiminen ovat suunnittelun kantavia teemoja.

Vuonna 2007 työryhmä perusti kansalaisjärjestö Ukumbi ry:n voidakseen tarjota arkkitehtisuunnittelua vähäosaisille väestöryhmille. Nämä ovat usein naisia, nuoria tai lapsia, joiden vaikutusmahdollisuudet omassa yhteiskunnassaan ovat rajalliset. Erityisesti naisten aseman vahvistaminen on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi tukea yhteisöjen kehitystä ja vähentää köyhyyttä. Työryhmä soveltaa työssään osallistuvaa suunnittelua, jolloin kohderyhmillä on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä; näin syntyvä henkisen omistajuuden ilmapiiri on edellytys avustushankkeiden onnistumiselle, edistää tasa-arvoa ja vahvistaa yhteisöjen omanarvontuntoa. Rakennushankkeiden perustana on aina selkeä tarve ja tavoite, johon pyritään paikallisen yhteistyökumppanin kanssa. Laadukas ja kulttuuriympäristöönsä soveltuva arkkitehtuuri on olennainen tekijä tämän muutoksen luomisessa.

Arkkitehdit Hollmén Reuter ja Sandman työskentelevät nykyään sekä Suomessa että useissa Afrikan maissa. Heidän toimintansa ulottuu sisustuksista kaupunkisuunnitteluun. Suunnittelutyön lisäksi ryhmän jäsenet myös luennoivat ja toimivat opettajina Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella. He ovat saaneet töistään useita palkintoja, ja niitä on esitelty laajasti kotimaisilla ja kansainvälisillä forumeilla.

ILKKA SUPPANEN
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
ILKKA SUPPANEN 2009

Ilkka Suppanen on opiskellut arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä sekä sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Hänen vuonna 1995 perustettu toimistonsa ”Studio Suppanen” tarjoaa strategista- ja kokonaissuunnittelua; asiakkaina ovat mm. Artek, Axis, Cappellini, Ferlea, Leucos, Lucente, Nokia, Zanotta, Marimekko ja Saab Automobiles.

Vuonna 1997 Ilkka Suppanen perusti kollegojensa kanssa Snowcrash design –yhteisön, jonka taiteellisena johtajana hän toimi vuonna 2000. Snowcrash oli yksi aikansa merkittävimmistä Suomalaisista designryhmistä. Vuonna 1997 Ingo Mauer valitsi Ilkka Suppasen ja Snowcrash-ryhmän vuoden nuoriksi muotoilijoiksi. Suomessa Suppanen valittiin vuoden 2000 nuoreksi muotoilijaksi yhdessä Harri Koskisen kanssa. Pohjoismaisen Bruno Mathsson -palkinnon Suppanen sai v. 2006. Ilkka Suppasen mielestä on tärkeää ymmärtää, että muotoilu voi tuoda lisäarvoa koko tuotantoketjuun: lähtien kuluttajan tarpeesta ja päätyen valmiiksi tuotteeksi. Hän arvostaa pitkäjänteisiä projekteja, joissa on mukana innovaatio. Suppasen kiinnostus erilaisiin tuotantotekniikoihin, materiaaleihin ja niiden käyttöön näkyy hänen töissään. Suppasen ilmaisu on kevyttä, se katsoo eteenpäin, mutta jatkaa kuitenkin selkeästi klassista pohjoismaista muotoiluperinnettä. Ilkka Suppasen töitä on ollut esillä ympäri maailman esimerkiksi Venetsian biennalessa, Milanon kansainvälisillä kalustemessuilla ja MoMa:ssa New Yorkissa. Hänen töitään on valittu monen museon pysyviin kokoelmiin: niitä on mm. Amsterdamin Stedelijk-museossa ja Kölnin Taideteollisuusmuseossa.

SIMO HEIKKILÄ
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
SIMO HEIKKILÄ 2006

Simo Heikkilä (s.1943) on suomalainen sisustusarkkitehti, joka jatkaa skandinaavisen, pelkistetyn muotoillun perinnettä. Hän aloitti uransa suunnittelemalla Marimekon myymälöitä ja näyttelyitä, mutta perusti oman studionsa jo 1971. Simo Heikkilä on tunnustettu ja useita palkintoja saanut suunnittelija. Hänen huonekaluilleen tyypillistä ovat rakenteiden näkyvyys, ergonomia ja materiaalien puhtaus.

Heikkilä on nauttinut valtion pitkäaikaista apurahaa vuodesta 1989. Se on mahdollistanut kokeellisen työskentelyn, jonka tuloksia hän on hyödyntänyt sarjatuotannossa olevissa tuotteissaan. Yhteistyö maan parhaiden käsityöläisten kanssa on kasvattanut eri materiaalien tuntemusta. Sen jakamista hän on pitänyt tärkeänä myös opetustyössään. Huonekalusuunnittelun ohessa Simo Heikkilä on tehnyt lukuisan määrän sisustuksia, mm. Joensuun kirjaston. Erityisen hyvin hänet kuitenkin tunnetaan näyttelyarkkitehtinä. Heikkilän näyttelyarkkitehtuurissa on kiitetty rakenteiden keveyttä, ilmavuutta sekä materiaalien ja valon luontevuutta.Simo Heikkilä tunnetaan kansainvälisesti aktiivisena toimijana, jolle on vuosien varrella syntynyt laaja yhteistyöverkosto. Vuonna 1995 Simo Heikkilä oli primus motorina käynnistettäessä kansainvälisiä, Jyväskylässä järjestettäviä, Design for Aechitecture -tapahtumia joiden järjestämisestä nykyisin vastaa Alvar Aalto Akatemia. Vuonna 2003 Simo Heikkilä sai pro finlandia -mitalin. Nykyisin hän toimii professorina uudessa Aalto-yliopistossa.

YRJÖ WIHERHEIMO
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
YRJÖ WIHERHEIMO 2006

Yrjö Wiherheimo on arkkitehti ja muotoilija. Hän on Vivero-designyrityksen pääsuunnittelija ja luova johtaja. Yrjö Wiherheimo on työskennellyt monille tunnetuille yrityksillä ja hänen töitään kuuluu useiden merkittävien museoiden, kuten Victoria ja Albert -museon sekä Chicagon Athenaeumin, kokoelmiin.

Flok Chair, design Simo Heikkilä ja Yrjö Wiherheimo. Valmistaja Klaessons.

Flok, is an elegant and stable chair/armchair that is available in several different styles: high or low back, bare or with a choice of upholstered seat and back options.

YesBox, design Yrjö Wiherheimo, 2005. Valmistaja Vivero.

YesBox on monipuolinen, modulaarinen nojatuoli ja sohvamallisto, jossa istuinmodulit (käsinojilla tai ilman) ovat saatavissa omalla tuolikohtaisella jalustallaan tai pitemmällä yhtenäisellä putkijalustalla.

Wallu, design Yrjö Wiherheimo, 2008.

Wallu on sommittelun peruselementtien, alun mielikuvan ja lopun todellisuuden, kovan ja pehmeän, runsaan ja niukan , ohuen ja paksun, tylyn ja ystävällisen, värin ja värittömyyden, järjestelmällisyyden ja sattumanvaraisen, aineen ja olemuksen, ison ja pienen toiminnallinen tutkielma. Wallu on nojatuoli, Wallu on sohva. Wallu on kevyt sadan kilon keijukainen.

DaCapo, design Yrjö Wiherheimo, 2008. Valmistaja Vivero.

DaCapo, alusta uudestaan, niin kuin musiikkitermi kuuluu. Käyttötarkoituksen, ergonomian, mukavuuden, sarjallisuuden, rakenteiden, valmistettavuuden, ulkonäön, kaikkinaisen kestävyyden, kuljettamisen, pakkaamisen ja kustannusten puntarointi jälleen kerran, jälleen alusta uudestaan. Keskittyminen olennaiseen, turhuuksien putsaus. Ikuista pienen tuolin kauneuden tavoittelua.

Rods, design Yrjö Wiherheimo, 2005. Valmistaja Vivero

Rods on kaluste auloihin, eteisiin, käytäviin, sisätoreille, parvekkeille,terasseille ja kahvioihin, sinkittynä myös ulkokäyttöön. Rodsin jalusta on 10 mm terästankoa ja istuin&selkä 4 mm teräslankaa.


Elo, design Yrjö Wiherheimo, valmistaja Vivero.

Kehto, lastentuoli, käsinojaton pikkutuoli, käsinojallinen pikkutuoli, nojatuoli, lepotuoli, jalkapalli ja keinutuoli. Massiivikoivurakenteet, koivuviilupuristeet. Verhoilemattomina, osittain verhoiltuina, kokonaan verhoiltuina. Materiaalit, rakenteet ja muotoilu kestäviä, säästeliäitä, selkeitä ja pitkäikäisiä kuten ELO parhaimmillaan; äidiltä tyttärelle, isältä pojalle, vauvasta vaariin. Yhteydet perinteeseen, usko tulevaisuuteen, vastuuta näistä.

Vilter, design Yrjö Wiherheimo, 2003-2007. Valmistaja Vivero.

Vilter-1CO tuolit ja Vilter –pöydät sinkittynä (putkijalustat 20x20 mm) myös ulkokäyttöön. Ulkotuolien selkänojavaihtoehtoina teak tai sinkitty putki. Istuimet ja pöytien kannet 6 mm umpilaminaattia (erikoisumpilaminaatti ulkokäyttöön).

Vilter P -tuolit, design Yrjö Wiherheimo 2003-2007. Valmistaja Vivero.

Vilter mallistossa on neliöputkirunkoisten tuolien ja pöytien ohella myös massiivipuurunkoiset tuoli- ja pöytämallit. Näiden Vilter tuolien selkänojamateriaalit ovat polyesterhuopa, kasvisparkittu Tärnsjön nahka taipuupuriste. Polyesterhuovan pintaan voidaan kiinnittää myös erilaisia kalusteverhoilukankaita vahvikenauhalla.

Jobb työtuoli, design Yrjö Wiherheimo & Pekka Kojo. Valmistaja Vivero.

Istuimen ja tuolirangan välissä on joustavat kumiosat, joiden ansiosta istuin myötäilee istujan liikkeitä hänen siirtäessään painopistettään istuimella. Jalustassa kaasujousikorkeudensäätö ja keinumekanismi, pintakäsittelynä kiillotettu alumiini tai jauhemaalattu musta.

TIMO VORMALA
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
TIMO VORMALA 2003

Timo Vormala (s. 1942) on suomalainen arkkitehti, joka tyyliltään edustaa modernismia. Hän on Suomen arvostetuimpia asuntosuunnittelijoita, joka tunnetaan myös torneistaan. Lisäksi hänen töihinsä kuuluu julkisia rakennuksia eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Vormalan suunnittelemaa asuntorakentamista edustaa Merikannonranta 4. Hän on suunnitellut tornitalot Tikkurilaan (Kielotorni) ja Leppävaaraan. Keski-Pasilaa hän pitää sopivana tornitalon paikkana, sillä se on riittävän etäällä Helsingin vanhasta keskustasta, johon tornit eivät hänen mielestään sovi.Vormala on osakkaana arkkitehtitoimisto Gullichsen & Vormala Arkkitehdit Oy:ssa, joka työllistää 20 arkkitehtia. Toimisto on saanut 26 ensimmäistä palkintoa ja kahdeksan muuta palkintosijaa.

MARKKU KOSONEN
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
MARKKU KOSONEN 2000

Markku Pekka Olavi Kosonen (22. tammikuuta 1945 Djupvik, Ruotsi – 7. syyskuuta 2010 Helsinki) oli suomalainen sisustusarkkitehti, puuseppä ja muotoilija. Hän käytti monia kotimaisia puulajeja (leppää, haapaa, pihlajaa) oivaltavasti: yksi tunnetuimmista teoksista on pajukori, jossa pajunoksissa on pajunkissat jäljellä. Toinen tunnettu työ on saunakuutio, joka kehittyi myöhemmin edustussaunaksi. Saunakuutiossa on käytetty leppää.

Kosonen oli kotoisin Punkaharjulta, mutta asui ja työskenteli Fiskarissa. Hän oli käynyt kiertävän kotiteollisuuskoulun ja Ateneumin iltakoulun, jonka kautta pyrki Taideteolliseen oppilaitokseen. Kosonen sai kuvataiteen valtionpalkinnon 1981, 15-vuotisen taiteilija-apurahan 1992–2008 ja Pro Finlandia -mitalin 2005.

FISKARS OSUUSKUNTA
ASKO-AVONIUS PALKINTO:
FISKARS OSUUSK. 1997

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta on ainutlaatuinen yhteisö, jonka kaikki jäsenet joko asuvat tai työskentelevät Fiskarsin Ruukissa. Vuonna 1996 perustettu osuuskunta järjestää Fiskarsissa korkeatasoisia käsityötä, muotoilua ja taidetta esitteleviä näyttelyitä ympäri vuoden.

Osuuskunnan toiminnan keskeisenä päämääränä on edistää jäsentensä elinkeinojen harjoittamista. Osuuskunta välittää ja markkinoi jäsentensä tuotteita ja palveluita ylläpitämällä myymälää ja järjestämällä näyttelyitä. Osuuskunnan jäsenet valitsevat keskuudestaan hallituksen, joka yhdessä toiminnanjohtajan, taiteellisen toimikunnan ja myymälätoimikunnan kanssa vastaa osuuskunnan toiminnasta ja sen kehittämisestä.

 

DESIGN KOTA JA
9 PALKITTUA SUUNNITTELIJAA

OLO.MUOTO ‘12 -MESSUILLA
14. - 16.11.2012

Tutustu suunnittelijoihin ja
katso videot

Ok